agron_ipad_agronmaps

Hogy változnak tábláink, mekkora károk érik, milyen hozamokra számíthatunk betakarításnál?

Esettanulmányokon keresztül megtudhatja, hogy miben segíthet Önnek az AGRONmaps!

A műtrágyázás hatásosságának visszamérését követően, kanyarodjunk vissza egészen a szezon elejére! A felmérő drónok által biztosított felbontásnak köszönhetően a számítógép monitorán szinte növény szinten vizsgálhatjuk meg tábláinkat. Nagyságrendekkel átfogóbban, részletesebben leszünk képesek egy tábla állapotát akár már a keléstől nyomon követni. Az első és legegyszerűbb drónos felmérési mód az, amikor mindössze vizuális információkkal beérjük, minden további megállapítást magunk szeretnénk levonni belőle. Ilyen lehet például az, amikor olyan agrotechnikai hibákat keresünk, mint például a vetéshiba. Számos gazda használja a vizuális felméréseket olyan információk kinyerésére, amely a saját szakmai tapasztalatával együtt, hasznos információkhoz juttatja a jövő döntéseiben. A növényállomány alapvető megfigyelése a kezdetektől fogva kulcsfontosságú. Mivel korábban számos gazda megbízott már minket a növényállapot rendszeres felmérésével, pontosan ismerjük ennek a módszernek a jelentőségét. Úgy gondoljuk, hogy a rendszeresség egy általános kontrollt ad a gazda kezébe és amennyiben valamilyen elváltozást érzékel, számszerűsítésre alkalmas vizsgálatot kell igénybe venni. Nézzünk egy példát:

agron_vizualis-monitoring

1.ábra Vizuális felmérés koordinátahelyesen

novenyfedettseg-agron

2. ábra Növényállomány felmérés

agron-vadkár-korai

3. ábra Táblát ért károk, hiányok mérhető formában.

 

A kelést követően az állomány sok tényezőnek van kitéve és egyes beavatkozásokra most nyílik csak lehetőség. A harmadik ábrán látható túráskár, az aszály miatti kelési veszteségek már viszonylag korán számottevő kárt okoztak. 

agron_ipad_agronmaps

Tekintse meg, hogy néz ki mindez a szoftverben!

Ügyfelünk megkért minket arra, hogy mutassunk számára egy olyan esetet, ahol számszerűsítve meg tudjuk mutatni a különböző okokból létrejövő kár mértékét. Kérésének megfelelően egy korábbi koordinátahelyes térképet mutattunk, melyen láthatóvá válik, hogy a vetési hibákon kívül a gazdának számolnia kellett a teljes 30 hektáros táblára nézve 7,6%-os veszteséggel. Ez a veszteség a kezdeti túráskárból és vetéshibából származott. A tábla kihasználtságból tehát láthatóvá válik, hogy a kelés után nem sokkal már közel 10%-os veszteség alakult ki egy öntözött táblán. Ezen adatok kinyeréséhez a gazdaság részéről mindösszesen egy 20 perces repülésre, majd a képek szoftverbe töltésére volt szükség.

Gyorsan kiderült, hogy a kár ilyen korai fázisban máris közel 10%-ra rúgott.

agron_tablapotencial

4. ábra Korai károkból eredő veszteség számszerűsítve

turaskar

5. ábra Korai károkból eredő veszteség vizuálisan

vadkar_jegyzokonyv

6. ábra AGRON vadkár felmérés

Az általános felmérést követően részletesen és értékszerűen tudunk egyes problémákat vizsgálni, ilyen például a tőszámlálás, vadkár felmérés is. Míg a Növényállapot felmérés több aspektusból, átfogóan megmutatja a tábla és az állomány állapotát, addig előbbieknél pontos tőszámot, vagy a vadkárral érintett terület hányadát tudjuk meghatározni. Az utóbbi két évben kb. 50 gazdaságnak segítettük felmérni a vadkárt és összesen több, mint 8000 hektárt vizsgáltunk meg, szintén vadkár után kutatva. A vadásztársasággal való végső alku során nagyon meghatározó a tényszerűen látható fizikális károkozás összesítése. Ezeket az eredményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

agron_ipad_agronmaps

Tekintse meg, hogy néz ki mindez a szoftverben!

Gyomhelyzet felmérése, differenciált gyomirtás

Gyom kezeléskor a gazdálkodók több szempontot is figyelembe vesznek, melyek alapján elkészítik a tervet. Fontos, hogy milyen az időjárás, rá lehet-e menni a földekre egyáltalán, mekkora a kultúrnövény állomány, vagy éppenséggel mekkora a gyom fertőzöttség. Kulcsfontosságú az időzítés és a kezelések száma.

Egyeztetve az AGRON szakértőivel, a gazda azt a megoldást választotta, hogy először rendszeresen Növényállomány felmérést végez a tábláin kb. 10 naponta, később két hetente 1-1 alkalommal, így sűrűn rá tud nézni a táblák állapotára és össze tudja őket hasonlítani a megelőző állapotokkal. Ennek köszönhetően az információszerzés teljessé vált, minden döntésébe be tudta vonni a drónt, mint segítség. Amikor olyan változásra lett figyelmes, amit szeretett volna számszerűsíteni, igénybe vette a speciálisan a problémára vonatkozó felméréseket, például vadkár felmérés, tőszámlálás, gyomosodás felmérés, stb. Így minden időben és pontosan dokumentálva lett. Azonban nem csak arra volt kíváncsi, hogy milyen szintű a gyomosodás, hanem egyre inkább foglalkoztatta a helyspecifikus gyomirtás gondolata is, valamint az általa elérhető költségcsökkentés és spórolás. Ez már a valóságban is precíziós gazdálkodás, hiszen ennek köszönhetően elég csak azon a területen gyomirtást végezni, ahol erre szükség van.

Az AGRONmaps repüléstervezőben 1 perc alatt megkapta azokat a beállításokat, amit a drónnak kellett megadnia a repülés előtt, majd ki is ment a táblához.

agron_gyomritas_1_6

11. ábra Gyomirtás előkészítése

Egy 21 hektáros napraforgó táblát 12 perc alatt berepült és a kalkulátornak köszönhetően minden készített kép a vizsgálathoz megfelelő volt. A Gyomosodás felmérés eredménye 2 nappal később már a traktorra volt töltve, könnyen és egyszerűen. Ügyfelünk nem rendelkezik komoly számítástechnikai tudással, csupán levelezésre használja a számítógépet és másolt már pendrive-ra fájlokat. Ez a folyamat sem bonyolultabb, saját maga elvégezte. A traktor egy másodperc alatt felismerte az AGRONmaps eredményét és a gyomos területek meg is jelentek a monitoron. A gyomirtás eredménye: 21 hektárból összesen 4 hektár volt gyomos és mivel a traktoros látta, hogy az utolsó 4 sorban már nem fog elindulni a kijuttatás, vissza is tért. Ezzel a szer 80%-a megmaradt és üzemanyagot, továbbá időt spórolt.

agron_ipad_agronmaps

Tekintse meg, hogy néz ki mindez a szoftverben!

Innentől nem volt több kérdés a monitoring drón technológiát illetően, hiszen a vizuális felmérés és a gyomosodás felmérés a 21 hektáros táblára összesen 16.506 Ft-ba került, így a megtakarítás csak ebben az esetben közel nettó 50.000 Ft volt. Ezen felül a folyamat 20-30 perccel rövidebb lett, és a rendszeres monitoring további hasznos információkhoz juttatta, mely újabb kapukat nyitott meg:

agron_gyomritas_1_4

12. ábra Szakaszolt kijuttatás az AGRONmaps alapján

A tápanyag kijuttatási tervet növényorvosával egyeztetve a drónos adatok alapján készítette el. A differenciált tőszámnak köszönhetően a kijuttatott műtrágya mennyiség nagy mértékben csökkent, mindezek mellett a hozamban számottevő növekedést tapasztalt.

A vadkár felmérésnek köszönhetően betakarítás előtt pontos adatokkal a kezében tudott egyezkedni a vadásztársasággal, így mindenki számára tökéletesen kielégítő megoldás született.

A Stresszállapot felmérésnek köszönhetően bizonyos fertőzések vagy betegségek már az előtt felfedezhetőek voltak a drónok segítségével, hogy szabad szemmel láthatóvá váltak volna. Így a legfontosabbat, időt nyerünk a növényvédelmi beavatkozásra.

2 abra

13. ábra Lisztharmat gócpont detektálása kutatási területen. A jobb oldali állapot előtt 20 nappal látványos jelei mutatkoztak a fertőzés megjelenésének (bal oldal).

A szoftver felépítése és az összes esettanulmány ingyenesen megtekinthető, ehhez csupán egy belépési kódot kell kérnie és azzal regisztrálnia az AGRONmaps-en:

Amennyiben érdekesnek találta ezt az esettanulmányt és érdekli, hogy Önnek miben tudunk segíteni, jelentkezzen ingyenes telefonos konzultációnkra, ahol szakértő kollégánk válaszol a kérdésekre.

 


  • A legtöbb forgalomban lévő drónnal kompatibilis
  • Az összes repülésvezérlő alkalmazással használható
  • Mindösszesen egy irodai feladatokra szánt számítógép és szélessávú internet szükséges a használatához
  • Teljesen online működik, használata egyszerű: feltölti a készült fotókat és megvárja az eredményt
  • A vizsgálatok eredményeit szakemberek ellenőrzik a megadott adatok alapján
  • Mobil eszközökön is használható, az eredmények megtekinthetők
  • Teljesen magyar nyelvű felület
  • Hektár alapú fizetés
  • A felmérésektől a kijuttatási térképekig
  • Letölthető vizsgálati eredmények (pl.: KMZ, JPG, PDF, SHP)