agronmaps_main

Robbanás előtt a mezőgazdasági drónos monitoring

Kézzelfogható eredmények gazdálkodóktól.

Az AGRON magyar szakértőkből álló csapat, mely azt tűzte ki célul, hogy világviszonylatban is az első között alkosson olyan könnyen használható szoftvert, mely a mezőgazdasági felmérő drónok által gyűjtött adatokból képes a valóságban felhasználható eredményt nyújtani. A gazdaságok számára nyújtott csúcstechnológia kutatási alapokon nyugvó eredményekből fakad, melyek minden validált eredménye a szoftverben megtalálható, használható. Az AGRONmaps a teljes adatfeldolgozást elvégzi, a térkép készítéstől, a vizsgálati eredményekig, egyszerűen, magyarul.

 

Esettanulmányokon keresztül megtudhatja, hogy miben segíthet Önnek az AGRONmaps!

Tápanyag kijuttatás hatékonyságának ellenőrzése szántóföldi kultúrák esetében

Ügyfelünk, aki főként szántóföldi gazdálkodást folytat azzal kereste fel cégünket, hogy választ kapjon azon kérdéseire:

 • Milyen hatékonysággal működnek jelenlegi munkafolyamatai,
 • Hogyan képes csökkenteni azonos, vagy nagyobb hozam mellett az input anyag mennyiségét,
 • Rendelkezésre áll-e további erőforrás a már jól ismert tábláiban?

Az első konzultáció után szakértőink segítettek kiválasztani a megfelelő drónt és szenzort, valamint kialakítottak egy olyan stratégiát, mely teljes mértékben a kijelölt táblákra, kultúrákra, valamint a gazdálkodó igényeire lett szabva. Az elsődleges cél a kijuttatott műtrágya hatásának vizsgálata volt egy előtte és utána lévő állapotban. Egy megelőző repüléssel felmértük a kultúra kiindulási állapotát, majd az elmúlt évek rutinja szerint megtörtént a műtrágya kijuttatás. 10 nappal később pedig megtörtént a kontroll repülés. A drónok szenzorai kalibráltak, így az idősorosan más-más időpontokban végzett felmérések eredményei összehasonlíthatóak! A repüléseket követően a szoftver automatikusan elkészítette az alaptérképeket, melyeken elvégeztük a szükséges vizsgálatokat és összehasonlítottuk őket annak érdekében, hogy választ kapjunk kérdésre:

Milyen hatékony az általa végzett műtrágya kijuttatás?

1.ábra Az elválasztó csúszka bal oldalán a kiindulási állapot látható, mely az AGRON osztályozása szerinti 10-es skálán közepes 6-os értéket ért el. A tápanyag kijuttatás után ez az érték (szintén 10-es skálán) 7-re változott, ami szignifikáns változást mutatott a növény fitneszében – ez a jobb oldalon látható.  (piros-sárga-zöld skála: piros=gyenge, zöld=erős). Csúsztassa az elválasztó vonalat jobbra-balra  a látványos összehasonlításhoz. A térkép az AGRONmaps-en elérhető, saját fejlesztésű vizsgálattal volt kimutatható.

 

agron_ipad_agronmaps

Tekintse meg, hogy néz ki mindez a szoftverben!

A berepülés, valamint a saját fejlesztésű technológiának köszönhetően az összehasonlítható térképek segítségével látványosan képesek voltunk visszaigazolni a műtrágyázás hatékonyságát, mivel értékszerű vizsgálatról van szó. Az elkészült fotókat egyszerűen feltöltötte a szoftverbe, mely ez után feldolgozta az adatokat.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a táblán nem helyspecifikus műtrágya kijuttatás történt, hiszen első körben csupán arra szerettünk volna választ kapni, hogy maga a kijuttatás az elmúlt évek rutinját alkalmazva mennyire eredményes. Másszóval egy adott dózissal kapta a kukorica a tápanyagot.  A vizsgálati eredmények a sikeres kijuttatás mellett arra is rávilágítottak, hogy kevesebb ráfordítással, zónák kezelésével, nagyobb hatékonyság érthető el. Ehhez természetesen minden körülmények között a gazdálkodó felügyelete szükséges. Mivel a szolgáltatás része a kijuttatási térkép elkészítése is, így a gazdának van lehetősége élni a helyspecifikus kijuttatással, a saját maga által meghatározott mennyiségekkel. Ez pedig végső soron megtakarítást eredményez számára, hiszen kevesebb műtrágya szükséges a jövőben ezt a technikát alkalmazva.

agronmaps-kukorica-lombtrágya2
agronmaps-kukorica-lombtrágya

2.ábra Kalibrált, értékszerű mérések végezhetőek drón segítségével. A fenti a lombtrágyázás előtti-, lenti a trágyázás utáni állapot az AGRONmaps felületén.

Miért nem használtunk inkább műholdas adatlekérést?

Ahelyett, hogy „száraz” technikai adatokkal álltunk volna elő számára, úgy döntöttünk, hogy a berepülésekkel egyidőben lekérjük a megfelelő műholdképeket is, hogy még látványosabban be tudjuk mutatni a két technológia közötti különbséget. A műholdas adatok lekérése és összehasonlítása után a fenti két időpontban készült műholdas adatok szerint a növényállomány állapota nagyságrendekkel gyengébb ellátottságot mutatott a műtrágya kijuttatását követően. A lenti térképen tehát a bal oldali volt a kiindulási, műtrágyázás előtti, a jobb oldali pedig a műtrágyázás utáni állapot. A középen látható vonallal jobbra-balra húzva látványosan összehasonlíthatóak az állapotok. A színek táanyagellátottsági értékeket jelölnek és a zöld-sárga-piros spektrumon mozognak, melyben a zöld a nagyon jó állapotú növényeket jelzi, a piros pedig a rossz állapotúakat.

3.ábra Mivel a műholdról lehívott adatok nem kalibrálhatóak, két időben eltérő térkép nem hasonlítható össze. A lekért adatok alapján a tábla állapota sokat romlott a tápanyag kijuttatás után – ez nyilvánvalóan hamis megállapítás.

Valóban ennyire félrevezető eredményeket és adatokat kérhetünk le a műholdakról?

A két műholdas mérés teljesen más légköri torzításokat szenvedett, ezért a két állapot egész egyszerűen nem összehasonlítható, döntést ezen adatok alapján nem lehet hozni. Fontosnak tartottuk, hogy részletesen elmagyarázzuk Ügyfelünk számára, hogy mi a különbség a drónos monitoring és a műholdas adatlekérés között. A drón a műholdakkal szemben képes abszolút értékeket szolgáltatni, minden növénykultúrán használható, a drón adatai nem tartalmaznak légköri torzításokat és nagyságrendekkel pontosabbak a műholdnál. A műholdas adatok elemzéséhez számos trükköt kell bevetni, hogy értelmezhető és megbízható értékeket nyújtsanak.

A műholdas adatgyűjtéssel szemben nincs nagy kitettség az időjárásnak.

Műhold: Megeshet, hogy hetekig nem jutunk fontos információkhoz a felhőzet miatt, maximum 60% adatpontosság, 10 méteres egységekben kezelhető, tehát minden ami azon belül van, megkülönböztethetetlen.

Drón: 90% feletti adatpontosság, centiméter szinten képes értékeket megkülönböztetni. Ezen felül a drónnal 30 hektár berepülése általában nem több húsz percnél!

Elmondta nekünk, hogy korábban megpróbált már hozzájutni műholdas adatokhoz, hogy tábláit kezelni tudja, de egy tábláról 5(!) héten keresztül nem tudott adathoz jutni, mivel amikor a műhold itt járt, mindig pont felhős idő volt. Megnyugtattuk, hogy ez nem is csoda, hiszen 2019 tavasza rendkívül csapadékos volt, így a műholdas adatforrások nagy mértékben bénítva lettek. 

muhold_felho2

4.ábra a műholdas méréseket sokszor gátolja a felhőzet, ezért előfordulhat, hogy hetekig nem jutunk információhoz

Mivel rengeteg légköri torzítás éri a műholdas felvételeket, idősoros összehasonlításra nem alkalmasak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ennek a táblának az esete, ami a műholdas adatok szerint a műtrágyázást követően a talaj tápanyagellátottság nem, hogy nőtt, épp ellenkezőleg csökkent… 

Az eset összefoglalása:

Az AGRONmaps funkcióinak köszönhetően az egész folyamat legnagyobb része a szoftver munkája volt. A képcsomag feltöltése után megkezdődött a feldolgozás, a gazdálkodó foglalkozhatott mással, hiszen a rendszer e-mailben értesíti felhasználóját, ha az eredmény kész van. Láthatjuk, hogy egy idősoros összehasonlításra, nagy pontosságú mérésre csak a drónok képesek a megfelelő szenzorral. Idősorosan máshogy nem lehet összehasonlítható eredményeket prezentálni. Ügyfelünk újragondolta a lehetőségeit, hiszen pontosan tudta azt, hogy milyen lombtrágyát kapott a kukorica, így a jövő évre máris egy tesztet állított be annak érdekében, hogy kiderítse, hogy az ő talaján, az ő módszereivel hol tud tovább javítani az eredményességen. Nem hozam maximalizálásról van szó, hanem a gazdálkodás optimalizációjáról: Mindent megtenni azért, hogy a lehetőségeinket kihasználjuk.

Ügyfelünk nagyon hasznosnak találta az összehasonlító funkciót, mert így egyértelmű bizonyítékot kapott a kijuttatott tápanyag hasznosulásáról. Ezzel együtt a következő kérdés is felmerült:

Mekkora potenciál rejlik a táblában szezon elején, mekkora károk érték, milyen hozamokra számíthatunk betakarításnál?

Amennyiben érdekesnek találta ezt az esettanulmányt és érdekli, hogy Önnek miben tudunk segíteni, jelentkezzen ingyenes telefonos konzultációnkra, ahol szakértő kollégánk válaszol a kérdésekre.

 • A legtöbb forgalomban lévő drónnal kompatibilis
 • Az összes repülésvezérlő alkalmazással használható
 • Mindösszesen egy irodai feladatokra szánt számítógép és szélessávú internet szükséges a használatához
 • Teljesen online működik, használata egyszerű: feltölti a készült fotókat és megvárja az eredményt
 • A vizsgálatok eredményeit szakemberek ellenőrzik a megadott adatok alapján
 • Mobil eszközökön is használható, az eredmények megtekinthetők
 • Teljesen magyar nyelvű felület
 • Hektár alapú fizetés
 • A felmérésektől a kijuttatási térképekig
 • Letölthető vizsgálati eredmények (pl.: KMZ, JPG, PDF, SHP)