Komplett, professzionális megoldások kutatáshoz

Az AGRON élenjáró távérzékeléses vegetáció vizsgálatokat fejleszt, melyek drónokkal végezhetők. A nagy felbontásnak és kalibrálható felvételeknek köszönhetően a kis parcellás kísérletek változásai egyszerűen nyomon követhetőek és értékszerűen vizsgálhatók.

agron-micasense-altum

Miért az AGRON?

A legújabb technikai és szoftveres fejlődés révén a mezőgazdasági drónok alkalmazhatósági területe egyre szélesebb. A legfontosabb azonban az, hogy az elkészített felvételeket alapul véve kézzelfogható eredményeket tudjunk felmutatni. Nem elegendő a szép színes felvételek nézegetése. Valós adatokon alapuló eredményekre van szükség, melyek a gyakorlatban is felhasználhatóak. Az AGRON Kutatási Program célja a növénytermesztés digitalizálódásával megjelenő egyik új kihivás, a növényzetről nagy mennyiségben rendelkezésre álló adathalmazok feldolgozása, megértése és gyakorlati felhasználása. Legyen szó parcellás kísérletekről, terméktesztekről vagy akár üzemi tesztekről a távolsági spektroszkópiai módszerek óriási segítséget nyújtanak nagy területek percek alatt történő felmérésére. Ezzel a módszerrel így pillanatok alatt koordinátahelyes adathalmaz rögzithető anélkül, hogy a érdemi változás állna be a vizsgált kísérletben a mintavételezések időtartama alatt.

 

monitoring drón

A drónokra szerelt érzékelők által gyűjtött nagy mennyiségű adat bármilyen kultúrában részletes növényélettani eredményeket nyújt. Ilyen kutatásra alkalmas szenzorokat gyárt a MicaSense, amiket az AGRON is előszeretettel használ a piaci konkurensekhez képest kiemelkedő pontosságuk és megbízhatóságuk miatt. Ennek megfelelően megerősítettük kapcsolatunkat a gyártóval, így az AGRON 2021-től a MicaSense hivatalos partnere lett.

Az AGRON ezen szenzorok által gyűjtött “big data” feldolgozásához fejleszt analitikai módszereket, melyek bármely éghajlati és földrajzi régióban megbízható eredményeket biztosítanak. Többek között olyan növénymodellek kerülnek kidolgozásra, melyek segítenek meghatározni egyes kezelések hatékonyságát, a növények tápanyagreakcióját, alkalmasak “high-throughput” fenotipizálásra szántófoldi körülmények között, szelekciós modellek pontosítására vagy akár újak kidolgozására.

AGRON Research program

Beállított szántóföldi kísérletek rendszeres vizsgálata, felmérése multispektrális kamerával.

Kísérletek támogatása

Támogatás a megfelelő drón és szenzor kiválasztásával, AGRONmaps használata, oktatás.

Eszköz beszerzése

A sikeres projekt alapja a megfelelő drón és szenzor kiválasztása. Oktatásunk további segítséget nyújt.

agron-micasense-marton

AGRON Research program

Az AGRON Research Program keretein belül vállaljuk beállított szántóföldi kísérletek felmérését, rendszeres vizsgálatát MicaSense multispektrális kamerákkal. Igény esetén a teljes kísérlet beállítását és a terepi mintavételezést. A szezon során  az gyűjtött adatokbázist részletes statisztikai elemzéseknek vetjük alá. Az eredményeket jegyzőkönyv formájában egy részletes növényélettani elemzéssel küldjük a megrendelőnek.

A program keretein belül eszköz csomagokkal, képfeldolgozással, adatelemzéssel szaktanácsadással és oktatással támogatjuk Ügyfeleinket legyen szó kutatási pályázatokról vagy tesztekről. A szolgáltatás alkalmas kis- és mezoparcellás kísérletek, terméktesztek, üzemi tesztek részletes nyomonkövetésére és felügyeletére.

Egytemi és kutatóintézeti partnereinkkel ápolt jó viszony nyomán laboratóriumi vizsgálatokkal is tudjuk segíteni a kísérleti munkát. A növényélettani, molekuláris és metabolomikai mérésekkel kiegészíthetőek vagy alátámaszthatóak szántóföldi eredmények. A kísérleti beállítást, mintavételezést és szakmai tanácsadást növénybiológus végzi.

Egyedi fejlesztésű kutatás módszertan

A multispektrális kamerákat olyan képalkotásra képes adatgyűjtő szenzorokként kell elképzelni, melyek drónra szerelve rövid időn belül több ezer parcelláról vagy  akár nagyméretű szántóföldi területről képesek információt gyűjteni. Fontos és nem elhanyagolható szempont, hogy egy jó szenzor éles és torzításmentes felvételeket készítsen. E felvételeknek kalibrálhatónak kell lennie, amely lehetővé teszi az idősoros vizsgálatokat. Ezáltal egy szezon során gyűjtött tetemes mennyiségű adat elemzésével akár fajtára sepcifikus, a csírázástól az érésig terjedő növénymodelleket lehet kidolgozni. A hosszú évek alatt kifejlesztett kutatási módszertani megoldásainkkal képesek vagyunk napokon belül rendezett adatbázist építeni, melyek mesterséges intelligenciához is használt statisztikai módszerekkel elmezhetőek.

kutatas-statisztika-modell

Felvételezés

Adatgyűjtés

Kiértékelés

Tanácsadás

Kutatás

stressz rezisztencia
tápanyagreakció
fenotipizálás
szelekciós modellek

Termékteszt

műtrágya
lombtrágya
növénykondícionáló
gyomirtó
növényvédőszer 

Üzemi teszt

 változó tőszámú vetés
gyomirtás
tápanyaggazdálkodás
technológia bevezetés

Kutatás & fejlesztés

Kutatásaink során egyrészt alapkutatási kérdésekre, másrészt a dróntechnológia mezőgazdasági használhatóságára keressük a legjobb megoldásokat. Előbbi kiemelkedően hasznos információkkal szolgál például kutatóintézetek nemesítési progjamjai számára. A megszerzett tudás és tapasztalat fokozatosan átültethető a gyakorlatba. Ez esetben olyan vizsgálatok kifejlesztésére kerül sor, amiket üzemi teszteken is bevetünk annak érdekében, hogy a gyakorlatban is jól használható vizsgálataink legyenek.

A drónokon használt szenzorokra képalkotó eszközök helyett úgy kell tekinteni, mint adatgyűjtő műszerekre. Ez akkor is érvényes amikor hagyományos RGB vagy multispektrális kameráról van szó. A kutatási munkához azonban a nyers szenzor adatok és a vegetációs indexek nem feltétlen elegendőek.

A vizsgálni kívánt növényélettani tulajdonságok “előhívásához” speciális statisztikai vizsgálatokra van szükség, amihez kiemelten fontos az adatbázis robosztussága. Ennek eléréséhez sok-sok adat kell, aminek összegyűjtésében a MicaSense Dual System új dimenziókat nyit. Ezt kiegészítve RGB kamerával, hőkamerával és alázatos terepi munkával soha nem látott adatmennyiség gyűjthető kísérletekről.

A növények fényelnyelési és fényvisszaverési tulajdonságait vizsgáló módszertant nevezik távolsági spektrioszkópiának. Ekkor olyan adatok halmozhatóak fel, amikkel jellemezni lehet a növények fejlődési ütemét, klorofill tartalmát, fotoszintetikus hatékonyságát, tápanyagellátottságát, virágzási idejét, érés idejét, abiotikus és biotikus stressz ellenállóságát.

micasense-research-multispectral

Az AGRON a martonvásári kutatóintézettel együttműködve olyan “high-throughput” fenotipizálási módszertant fejleszt, amivel akár a több ezer parcellát tartalmazó kísérletek is könnyedén nyomon követhetőek.

A megszerzett tapasztalatainkkal olyan  kutatóhelyek és cégek munkáját is hatékonyan segíteni tudjuk, amik nemesítéssel, növénykórtannal, tápanyagreakcióval, erdészettel foglalkoznak. A vizsgálatok egyaránt működnek szántóföldi kultúráknál, gyümölcsfáknál, szőlőnél. A részletekről keresse szakértőinket!

Terméktesztek

Multispektrális kamerákkal egyaránt nyomonkövethetőek parcellás vagy akár szántóföldi terméktesztek. Egy jó minőségű kamerával és a megfelelő adatgyűjtési módszerekkel számos információ gyűjthető szilárd műtrágya, lombtrágya vagy akár gyomírtó hatásmechanizmusáról. Különböző kezelésekre egyes fajták reakciója nagy mértékben eltérhet, amit a mikroklimatikus viszonyok tovább bonyolíthatnak. Emiatt kiterjedtebb kísérletek felügyelete nehézkessé válhat, amiben a drónok, pontosabban a rájuk szerelt professzionális szenzorok óriási segítséggel lehetnek.

Rendszeres felmérésekkel részletes információt kaphatunk egy parcella fedettségének vagy a levelek klorofilltartalmának változásáról. Meghatározhatóak érésidők, összehasonlíthatóak a tápanyagreakciók, nyomonkövethető a növényvédőszerek hatása. 

A jobb oldali ábrán például többféle gyomírtó és gyomírtó keverék kis-, illetve mezoparcellás kisérlete látható. Többszöri felvételezéssel elkülöníthetőek voltak a különböző időpontban alkalmazott gyomírtók és hatásuk a gyomnövényekre. Az ábra jobb szélén a kék az alacsony gyomborítottságot, amíg a piros a magasat jelöli. A felvételekből összeállítható parcellánként rendszerezett adatbázis hozzájárult a kezelési módszerek pontosításához. Ebben az esetben Ügyfelünk nem kért felmérést, hanem saját maga végezte a repüléseket saját drónjával és csak a felvételeket juttatta el elemzésre.

product-test-micasense

Hasonló kísérletek elemzéséhez a drón által készített felvételeket és a kísérleti elrendezést szükséges megosztani egy excelben rajzolt térkép vagy shape fájl formájában. A munka többi részét az AGRONmaps térképösszefűző funkciója végezi és az eredményeket statisztikában jártas szakember elemezi. Az eredményekkel kapcsolatban folyamatos a konzultáció és végül egy jegyzőkönyv kerül átadásra.

Elvégezhető drónra szerelt multispektrális szenzorok vizsgálata is, melyben referencia munkánk az alábbi gombra kattintva olvasható. Egy új multispektrális kamera szempontjából fontos szempont a mezőgazdasági alkalmazhatóság. Vizsgálataink során célzottan használhatósági és növényélettani szempontok alapján vizsgáljuk a szenzort. Amennyiben új kamerát szeretne forgalomba hozni cégünk szakvéleménnyel támasztja alá annak használhatóságát!

Üzemi tesztek

A modern mezőgazdasági gépek minden szenzorral fel vannak szerelve ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen például a munkaórát, üzemanyag fogyasztást, terület teljesítményt, kijuttatott mennyiségeket. A legújabb technológiai fejlesztések azonban már lehetővé teszik, hogy ne csak a gépeink adataival legyünk tisztában, hanem az elvetett kultúrákról is részletes információ álljon rendelkezésre. Azonban monitoring drónokra nem a hozamnövelés egy módjáként kell tekinteni, sokkal inkább a termelés optimalizálás egy újabb lépcsőfokaként. Gyártósorok helyett itt automatizált mezőgazdasági gépek és az irányításukhoz szükséges adatgyűjtő mechanizmusok jelentik majd a jövőt. Ezért fontosnak tartjuk olyan megoldások fejlesztését és bevezetését, amik a gyakorlati tapasztalatot, a gépet és a szoftvert egy egészként kezelik. 

A drónok által készített felvételek valóságos kincsesbányát jelenthetnek, hiszen képesek “összekötni” az embert, a gépet és a kultúrnövényt. Azonban mindig az üzemi tesztek jelentik egy technológiai bevezetés első lépését. Megfontoltan haladva, a gazdaság műszaki felszereltségéhez igazítva kidolgozhatóak azok a kezelési tervek, amiket a meglévő munkafolyamatokba lehet integrálni. Az egyre fejletteb szenzoroknak köszönhetően könnyebben használható ki a mezőgazdasági táblák terméspotenciálja, pontosítható a tápanyaggazdálkodás, csökkenthető a gyomírtóhasználat.

Várjuk minden olyan gazdaság jelentkezését, ahol a következő fejlesztési lehetőségeket keresik és nem félnek kipróbálni valami újat. A részletekről a Monitoring Start program oldalán és szakértőinknél érdeklődhet!

 

Kísérletek, tesztek támogatása

A kutatási programunk keretein belül lehetőség van egy kevésbé kötött kapcsolat kialakítására is. Ekkor eszköz és szoftveres támogatást nyújtunk, melyben a drón és a szenzor megvásárlását követően drónkezelői oktatással, utólagos feldolgozással, kiértékeléssel és szaktanácsadással segítjük a munkát, de a gyakorlatban nem veszünk részt a kísérletekben. 

agron-micasense
IMG_4666

Eszköz vásárlás

A drón és kamera kiválasztása során követhetjük el a legnagyobb és legdrágább hibát.  A piacon sokféle szenzor elérhető, de ennek töredéke használható csak komoly munkára.

A MicaSense-el kötött partnerségünknek köszönhetően kutatásra és üzemi felhasználásra alkalmas kamera rendszerekkel tudjuk ellátni Ügyfeleinket. Ennek megfelelően szakértőink segítenek kiválasztani a megfelelő eszközöket, melyek képesek a valódi értéktermetésre.

Igény esetén informatikai szolgáltatásunk keretein belül a drónfelvételek kezelésére alkalmas előre feltelepített és konfigurált számítógépet is vásárolhat nálunk. Ezáltal a drón, a szenorok, a kiegészítő eszközök és a számítógép egy azonnal munkára alkalmas eszközcsomagot alkotva kerül átadásra.   

 

Konzultáció, igényfelmérés, tanácsadás

Az AGRON szakemberei a konzultáció során segítséget nyújtanak az eszközök kiválasztásában.  Tanácsot adnak a dróntechnológia kísérletekben való alkalmazhatóságában. Kulcsfontosságú lépésről van szó, mely alapjaiban határozhatja meg egy kutatás-fejlesztési folyamat sikerességét.

expert08

Partnereink & Ügyfeleink

martonvasar-mti-elkh-agron

ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet

debreceni-egyetem-agron

Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék

agron-széchenyi-istván-egyetem

Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszék

georgikon-agron

Szent István Egyetem Georgikon Kar Gazdaságmódszertani  Tanszék

micasense-agron

Micasense amerikai multispektrális kamera gyártó

Iratkozz fel az AGRON hírlevelére!

Iratkozz fel az AGRON hírlevelére!

Értesülj elsők között az AGRON legfrissebb szakmai tartalmairól!