fbpx
klorofill térkép

VEGETÁCIÓ DIAGNOSZTIKA

Szükséges hullámhosszok: [R – RE – NIR] [R – G – NIR]

Kompatibilis eszközök: Egylencsés multispektrális kamerák (pl. Mapir, Sentera)

A vizsgálat tartalma

 1. Vegetáció diagnosztikai térkép [KMZ, JPG, PDF]
 2. Növényfedettség felmérés [KMZ, JPG]
 3. Zónaelhatározás [SHP, JPG]

Ajánlott felhasználási módok:

 • Tábla vegetáció felmérése
 • Növényfedettség

Felmérés leírása

A vizsgálatot kifejezetten olyan ügyfelek számára fejlesztettük, akik egy belépő szintű multispektrális kamerával rendelkeznek. Az egylencsés multispektrális kamerákkal elvégezhető egy kultúra diagnosztikája. Ez egy olyan alapszintű felmérés, amellyel azonosíthatóak a jó, közepes és rossz állapotú zónák. Fontos megjegyezni, hogy a növényzet élettani állapotfelmérése a fényszenzor hiánya miatt nem megbízható, hiszen emiatt az egylencsés kamerák adatai nem értékelhetőek pontosan. Az eredmények fényében azonban elvégezhető egy alapszintű zónalehatárolás, mely a dróntechnológiát bevezetni szándékozó gazdaságok számára egy költséghatékony kiindulási alapot jelenthet. A vizuális felmérést a hordozó drón gyári kamerájával lehet elkészíteni. Ez azonban egy külön vizsgálat keretein belül végezhető el.

Az AGRON a Vegetáció diagnosztika vizsgálathoz nem tud vizsgálati időszakot és az eredmények alapján kijuttatási dózisokat ajánlani. Érdemes a professzionális stresszállapot felmérésünk kultúránként kidolgozott alkalmazási időpontjaihoz igazodni, mely az AGRON Maps felületén tekinthető meg. A alapszintű és multispektrális kamerák közötti különbségeket, illetve a pontos repüléstervezés részleteit oktatásunkon ismerheti meg és sajátíthatja el.

Ajánlott napszak az adatgyűjtésre nyáron: 10:00 – 15:00

Tiszta, vagy teljesen borult ég szükséges. Számottevő fényintenzitás változás nem elfogadható.

A felmért területen nem lehet a kultúrára vetülő árnyék!

Minden vizsgálat eredménye koordinátahelyesen megtekinthető az ingyenes GoogleEarth Pro alkalmazásban!

klorofill térkép

STRESSZÁLLAPOT FELMÉRÉS

Szükséges hullámhosszok:[R – G – B – RE – NIR]

Ajánlott térképfelbontás: 2 – 10 cm/képpont

Ajánlott átfedések: min. 75%-70%

Kompatibilis eszközök: Multispektrális kamerával ellátott drónok

Ajánlott felhasználási módok:

 • Tábla stresszállapot felmérése
 • Növényfejlettség
 • Vizuális felmérés
 • Klorofilltérkép

A vizsgálat tartalma

 1. Vizuális felmérés [KMZ, JPG]
 2. Klorofill térkép [KMZ, JPG, PDF]
 3. Stresszállapot felmérés [KMZ, JPG, PDF]
 4. Növényfejlettségi állapotfelmrés [KMZ, JPG, PDF]

A klorofilltartalom változásainak nyomon követésével kimutatható a növények élettani állapotának megváltozása, a növényi stressz mértéke.  A stressztérkép és a növényfejlettségi állapotfelmérés ötvözésével azonosíthatóak a fokozott környezeti terhelésnek kitett zónák. Rendszeres felvételezéssel az AGRON stressztérkép használatával tapasztalataink szerint kb. 1-3 héttel hamarabb észrevehetőek a biotikus stresszorok okozta fertőzési gócpontok, mint NDVI-NDRE esetében. Ez lehetővé teszi a gyors beavatkozást közvetlenül a problémás területek azonosítása után. Az időben „elkapott” károsító faktorok megfelelő kezelésével fokozható a terméshozam.

Képernyőkép – 2019-12-20 18-40-35
Képernyőkép – 2019-12-20 18-40-30
Képernyőkép – 2019-12-20 18-40-40
Vegetáció diagnosztika

Felmérés leírása

Multispektrális kamerával nyomon követhetjük a vegetációt a csírázástól a termésérésig. Részletes információt kaphatunk a csíranövények állapotáról, a szezon során előforduló stresszfaktorok hatásairól. A kamera által készített felvételekből többek között saját fejlesztésű vegetációs indexet számolunk, mellyel a növényi biomassza mennyisége becsülhető az adott táblán. Pontosan felmérhető a vetés minősége, későbbi időszakban a tábla fedettsége. A biomassza térkép a terület állapotáról, átlagos értékéről nyújt információt. Nyomon követhető ezen értékek változása, így nagyobb problémák esetén célzottan beavatkozhatunk speciális kezelésekkel.

Szántóföldi körülmények között a növények élettani állapotának legjobb indikátora azok klorofilltartalma. Az AGRON klorofill térkép segítségével nyomon követhető a növények klorofilltartalmának változása a szezon során. Meghatározhatóak a nagyobb környezeti terhelésnek kitett zónák. Többszöri felvételezéssel részletes információt nyerhetünk a táblánk állapotáról. A klorofill térkép részletes információt nyújt a terület átlagos klorofill értékéről és annak eloszlásáról. 

Minden vizsgálat eredménye koordinátahelyesen megtekinthető az ingyenes GoogleEarth Pro alkalmazásban!

Stressz állapot – Vizuális térkép

Kijuttatási térkép – Vizuális térkép

 Vizuális térkép – Stressz állapot

Ajánlott napszak az adatgyűjtésre nyáron: 10:00 – 15:00

Tiszta, vagy teljesen borult ég szükséges. Számottevő fényintenzitás változás nem elfogadható.

Kalibrációs panel használata kötelező!

A felmért területen nem lehet a kultúrára vetülő árnyék!

Beeső fénymérő szenzor használata ajánlott!